Vooralsnog is er wat onduidelijkheid over de exacte datum waarop in Spanje de energie-certificatie voor nieuwbouw en bestaande huizen bij verkoop of verhuur verplicht gaat worden. Dat had op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar is tot nader order uitgesteld. De verwachting is echter dat dit uitstel van korte duur zal zijn.

Voor huiseigenaren in Spanje, dus ook voor buitenlanders met een tweede huis dat verhuurd wordt, kan het interessant zijn om niet te wachten tot het verplicht is. Ten eerste kan een betere prijs voor de certificatie overeengekomen worden zolang dit nog vrijwillig is. Daarnaast kan het juist in deze tijd waarin de huizenmarkt op een laag pitje staat en het dus een slecht moment is om te verkopen, een goed idee zijn om een beperkt bedrag in het huis te investeren om daarmee het energie-rendement te verbeteren. Tevens kunnen veelvuldig voorkomende vocht- en condensatieproblemen daarbij onder de loep worden genomen.

Niet alleen wordt daarmee de marktwaarde van het huis verbeterd voor het moment dat de markt weer aantrekt, tevens wordt er geïnvesteerd in een lagere energie-rekening en een hoger wooncomfort.